keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Niina testaa: Mindfulness ja rusinan ääni

Päätin aloittaa tekemään blogiini juttusarjaa erilaisista harrastuksista ja hyvinvointia lisäävistä asioista, joita olen testaillut!

Ensimmäinen tutkailun ja bloggauksen kohteeni näissä merkeissä on Mindfulness.

Menetelmä sinällään on minulle jo entuudestaan tuttu, mutta nyt olin ensimmäistä kertaa täysin, vain ja ainostaan tähän teemaan liittyvällä kurssilla.

Mutta mitä ihmettä on mindfulness - hyväksyvä tietoinen läsnäolo?


"Mindfulnessissa on kyse mielemme, ajatustemme sekä tunteidemme rauhoittamisesta erilaisin yksinkertaisin harjoituksin. Opimme harjoitteiden myötä hyväksymään ajatuksemme ja tunteemme sekä olemaan enemmän tietoisesti läsnä elämässämme. Mitä hyötyä tästä sitten on?
Ajatukset ja tunteethan eivät sinällään ole meille haitallisia. Ne ovat luonnollinen osa meitä, mieltämme. Jotkut niistä ovat hyvinkin tarpeellisia toimintamme kannalta. Päässämme liikkuu kuitenkin päivittäin tuhansia ajatuksia sekä tuntemuksia, joista kaikki eivät ole aina meille niinkään välttämättömiä.
Mielemme harhailee siellä täällä, mietimme menneitä tai suunnittelemme tulevaa. Ajatusten virta vie helposti mennessään ja ohjailee toimintaamme. Ajatusten sekä tunteiden liiallinen määrä saattaa alkaa ahdistaa ja saada aikaan stressiä tai uupumusta. Saatamme myös olla juuttuneita joihinkin ajatuksiin tai tunnetiloihin.
Mindfullnessin harjoittamisen myötä mielemme selkenee, kehomme rentoutuu sekä terveytemme ja hyvinvointimme paranee. Opimme hallitsemaan stressiä paremmin sekä helpottamaan mahdollista ahdistusta. Harjoitukset parantavat myös keskittymiskykyä sekä kehittävät sosiaalisia taitoja. Opimme myös hyväksymään itsemme sellaisina kuin olemme, ilman arvostelua tai tuomitsemista." 
- Ceesto -
Kurssi pidettiin viime viikon lauantaina Mikkelissä klo 13-18 Yogasoulin ihanassa (!!!) joogasalissa. Kurssin järjestäjänä toimi Ceesto ja Veli-Pekka Mälkiäinen, Mindfulness MBSR ohjaaja.

Hakeuduin kurssille, sillä minulle, tekevälle ja menevälle tyypille, läsnäolo on välillä kovin vaikeaa. Halusin hankkia itselleni ruuhkavuosien keskelle lisää työkaluja, vinkkejä ja tietoa hyvinvoinnin edistämisestä mindfulnessin avulla - ikuinen opiskelija ja utelias luonne kun olen.

Tunnelma kurssilla oli rauhallinen, salliva. Harjoitteet olivat monipuolisia ja niistä pystyi hyvin löytämään ne itselleen sopivimmat tavat harjoittaa läsnäoloa. Turhaa löpinää ja teoriatulvaa ei ohjelmassa ollut, vaan enemmän tuota käytännöllistä harjoittelua. Hyvä niin.

Millaisia vinkkejä ja muistutuksia sitten sainkaan tältä kurssilta?
1. Ota itsellesi säännöllisesti omaa aikaa. Aikaa kuullostella itseä, omia ajatuksia ja tuntemuksia.
2. Seisahdu edes välillä! Yleensä touhuan koko ajan tai vähintäänkin päässäni on miljoona projektia meneillään saman aikaisesti, joten mindfulness - harjoitteet ovat hyvä keino mielen rauhoittamiseen, olennaisen huomioimiseen ja elämän selkeyttämiseen.
3. Kokeile rohkeasti ja löydä itsellesi sopivin tapa toimia. Minulle, nopeatempoiselle, hivenen kärsimättömälle ja liikkuvalle luonteelle sopivat parhaiten sellaiset harjoitteet, joissa on liike mukana.
4. Ole läsnä vuorovaikutustilanteissa! Kuuntele! Anna huomiosi.
5. Käytä kaikkia aistejasi. Kiireessä ja touhottaessa jää paljon kaikkea hienoa huomiotta.
6. Syödä voi myös hitaasti, keskittyen. Nauti. Maista. Haista. Löydät näin uusia elämyksiä myös niinkin arkisesta asiasta kuin syömisestä.

Pakko tähän väliin muuten mainita, etten esimerkiksi ennen tätä kurssia tiennyt, että rusinallakin on ääni!!! Maukas ääni onkin!

Lyhyesti: Ruokaharjoituksessa ruokaa (esimerkiksi rusinaa) tunnustellaan, tutkitaan, haistellaan, kuunnellaan - ennen kuin se laitetaan suuhun - ja ruoan ollessa suussa keskitytään makuun, tuntemuksiin, jokaiseen puraisuun sekä nielaisuun. Ollaan toisin sanoen kuin pikkulapsi uuden asian äärellä.

Rusinaharjoitus on toimiva myös lasten kanssa. Heti sitä testasinkin heidän kanssaan, kun kotiin pääsin - ja tätä tulen käyttämään taatusti jatkossakin, sillä meidän kolmikko ei ihan sieltä rauhallisimmasta päästä ole...... Oli hienoa huomata kuinka lapset rauhottuivat välittömästi asian ääreen. Kuten yksi kurssikavereistakin sanoi: Ihmeellistä, kuinka yksi noin pieni asia (kuten rusina) voi saada täyden huomion viideksi minuutiksi!

Suosittelen lämpimästi kaikille tutustumista mindfulness -menetelmään. Se todella ansaitsee paikkansa tässä kiireisessä ja suorituskeskeisessä yhteiskunnassa. 

Ei unohdeta nauttia hetkestä, elämästä, eihän!?

Niina :)

Ps. Millaisia kokemuksia sinulla on mindfulnessista?

Yogasoulin joogasalissa on ihanat puitteet rentoutumiselle.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos ajatuksestasi! :)